ISBN 91-631-3337-7
Slutsåld.
Finns som ljudbok och e-bok.

3. Cement eller slott

De jobbade på samma byggarbetsplats. En helt vanlig vardag. Rutiner och grovjobb. En förbipasserande stannade nyfiket till och frågade den ene arbetaren vad han gjorde. ”Jag blandar cement”, svarade han lite uppgivet. Då vände sig mannen till den andre arbetaren med samma fråga. ”Jag bygger ett slott”, svarade han med ett litet leende.

Vi hörde historien av en vän. Även om den är påhittad så har den en viktig poäng om livet. Det handlar om att ha perspektiv både på det man gör och på tillvaron i stort. Männen utförde samma arbete där vid cementblandaren. Men deras förhållningssätt till uppgiften var totalt olika.

Visst kan vi känna igen oss i berättelsen. Ibland känns det som om vi bara jobbbar och sliter för sakens egen skull. Vi ser ingen helhet och inga större sammanhang. Vi känner ingen tydlig mening med det vi gör. Fokus är bara på själva ”cementen”.

Andra gånger kan vi, under tiden som vi jobbar på i vardagen, trosvisst och visionärt se att vi bygger något större. Vi är redan där. Vi ser det i vår inre värld. Fokus är också på det ”slott” vi är med om att bygga.

Det finns kanske anledning att inte stanna bara vid detta igenkännande, att bara konstatera att sådant är livet. Kanske finns det skäl för oss att också söka tillväxt på detta område i livet, att sträva efter att vidga våra perspektiv.

Det förhållningssätt vi har till oss själva, vår uppgift och vår livssituation påverkar oss. Förmågan att kunna lyfta blicken från cementblandaren och se det pågående bygget ger kraft och hopp. Det kan ge inspiration mitt i det tunga och tröttande arbetet med cementen.

I det vidgade perspektivet finns bättre förutsättningar för att se oss själva i ett större sammanhang. ”Jag vill alltid prisa Herren, ständigt sjunga hans lov”, utbrast David i en lovsång och uppmanade: ”Se mot honom och stråla av glädje” (Ps 34:2, 6). I det vidgade synfältet minskar risken för självupptagenhet, likaså risken för tristess. Det blir också lättare för oss att upptäcka andra som finns runt omkring oss, att se både deras behov och deras resurser.

Med ”slottsperspektiv” är vi öppna för något större. Vi ger utrymme för förväntan och vi kan lättare ta emot positiva impulser utifrån. Det finns goda chanser till ett leende i livet.

Världen är så oändligt mycket större än den lilla fläck vi befinner oss på. Allt talar för att vi bör lyfta blicken och se det stora, utan att för den skull tappa bort det lilla.

Vi kan leva mellan himmel och jord, förvissade om att Herren finns både i det våra ögon ser och det våra fötter känner.Ficklampans svaga ljuskägla var det enda som lyste upp den

trånga grottgången i Trollegater. Etthundra meter råkalla urbergsgångar utanför Rimforsa i Östergötland låg framför oss. Ingen utgång i sikte, ingen möjlighet att vända om.

Som en lång orm ålade vi oss fram i mörkret. Bitvis var det så trångt att vi nästan måste hålla andan för att ta oss igenom nästa passage. Vi var tacksamma för hjälm och skyddsoverall.

Väl framme vid vändpunkten, den största grottan, stannade vi och tog igen oss en stund. Vi konstaterade att vi var väl tajmade med vad som är inne just nu: äventyr. Exotiska resmål på andra kontinenter. Djuphavsfiske och viltsafari. Bergsklättring och fallskärmshoppning. Och grottutforskning.

Det är klart att människan har ett behov av äventyr. Det är djupt rotat och definitivt inget nytt. Även om det tar sig nya uttryck i varje ny generation. Det handlar om vår inneboende iver att upptäcka och erövra nya områden. Om vår lust att bemästra det nya, genomföra det drömda, besegra det svåra. Helt enkelt om vår drift att uppleva livet ännu starkare i all dess utmanande rikedom och mångfald.

Det gäller också livet med Gud. Det går utmärkt att se det kristna livet just som ett äventyr. Bibeln är rik på den sortens dramatik som lockar och fascinerar läsaren till att själv längta efter att få vara med.

Djupast sett är själva överlåtelsen av våra liv till Jesus Kristus ett äventyr. Att som en gåva av honom få en helt ny dimension i livet, den andliga. Att bli sänd av honom ut i världen som hans representant.

Äventyret kan innebära att få vara med om oväntade händelser, till exempel att få se helt nya dörrar öppnas av Gud till helt nya möjligheter. Att få vara med om gudomliga under och bönesvar. Att få utföra spännande uppgifter för Herren. Att få föra en människa till tro.

Jesu första lärjungar verkar ha känt utmaningen som låg i luften när han kallade dem. De var beredda att göra stora uppoffringar för det nya som de insåg var på väg. Lärjungaskapet var tilldragande. Bröderna Jakob och Johannes var till och med beredda att lämna sin yrkeskarriär för det stora äventyret när Jesus kom. ”Han kallade på dem, och de lämnade sin far Sebedaios och hans folk i båten och följde efter honom” (Mark 1:20).

Lärjungarna satsade helhjärtat när Jesus kallade dem. Och de blev inte besvikna. Det de fick vara med om överträffade säkerligen alla deras förväntningar. Radikaliteten i budskapet fascinerade dem och deras entusiasm var stor. Livet ut.

Inte heller vi kommer att bli besvikna när vi väljer att helhjärtat följa Jesus. Vi kommer ständigt att vilja gå vidare i det äventyret.

Bibelordet
”Rikta blicken rakt framåt, se på det som ligger framför dig.” Ords 4:25.
Växa vidare
Vad är ”cement” i ditt liv just nu? Vad är ”slott” just nu? Tänk igenom om du behöver förändra dina perspektiv inom något område för att göra livet mer leende.

Om bokenInledning Innehåll Textavsnitt 1 Textavsnitt 2 Bildgalleri CD-bokMP3-bokE-bokBeställning