Finns som e-bok ISBN 978-91-978716-8-6
och ljudbok ISBN 978-91-979708-9-1

GULD-SMEDEN

Det var en gång en ung smedson, som arbetade som lärling hos sin far. Bysmedjan och hantverket hade gått i arv från far till son i många generationer. Fadern gjorde allt för att också hans son skulle bli en duktig smed och en dag kunna ta över smedjan.

Så dog fadern och den unge smeden stod helt plötsligt ensam med allt ansvar. Med tunga steg gick han in i den gamla smedjan och satte sig trött på den nötta träbänken vid dörren. Den eviga elden brann vidare, obekymrad och het, i smältugnen och väntade bara på att få järn.

Men den unge smeden hade svårt att komma i gång med sitt smide. Han bara tänkte på alla svårigheter som kom över honom när han så oväntat fick ta över efter sin far. Han torkade en tår ur ögonvrån och kände sig nästan beredd att släcka elden, gå ut ur smedjan och aldrig mer komma tillbaka.

Plötsligt avbröts han i sina dystra tankar av klappret av hovar ute på gårdsplanen. När smeden vände sig om såg han en gammal fattig gumma komma ridande på en mager häst. Han reste sig och gick ut till henne just som hon hasade sig av hästen.

- Goddag, sa hon. Jag var på resa här förbi när jag upptäckte att min stackars kuse började halta. Han måste ha tappat en sko. Kan du hjälpa mig?

Uppmuntrad av det oväntade besöket och det första alldeles egna jobbet gjorde smeden gärna som gumman bad och snart hördes åter klangen av järn på städet i den gamla smedjan.

En stund senare var hästen skodd. Men gumman harklade sig, såg besvärat på smeden och sa:

- Jag är mycket fattig och har inga pengar.

- Det gör inget, svarade smeden. Du är min första kund. Jag bjuder på skon.

I samma ögonblick förvandlades hästen till en ståtlig, vit springare och den gamla gumman till en vacker fe.

- För din godhets skull vill jag ge dig en gåva, sa hon till den för¬stummade unge smeden. Den tusende hästskon du tillverkar på ditt städ kommer att vara av renaste guld. Om du då, som nu, ger bort den till den första kund som kommer till dig skall därefter var hundrade hästsko vara av renaste guld.

Med de orden försvann hon bort utefter byvägen i galopp på sin ståtliga hingst.

Nu fanns det inte längre ett spår av tveksamhet hos smeden. All dysterhet var som bortblåst och han brann av arbetslust.

Hammarslagen ekade i smedjan, och när faderns alla vänner och bekanta efter hand kom tillbaks för att få något arbete utfört fick de genast hjälp av skickliga och flinka händer. Smeden växte i sin uppgift, och ingenting verkade vara för svårt för honom.

Arbete saknades aldrig och den unge smedens rykte blev med tiden lika gott som hans fars före honom.

På detta sätt förflöt många år och den goda fens besök föll alltmer i glömska hos smeden.

Så efter lång tid fick han sent en kväll besök…


Om bokenInnehållsförteckning Om sagorna Textavsnitt Bildgalleri e-bokLjudböcker