Vårt direktpris: 45:- + porto
ISBN 91-631-3338-5
Finns också som ljudbok och e-bok.

1. Grottor och lärjungaskap

Ficklampans svaga ljuskägla var det enda som lyste upp den trånga grottgången i Trollegater. Etthundra meter råkalla urbergsgångar utanför Rimforsa i Östergötland låg framför oss. Ingen utgång i sikte, ingen möjlighet att vända om.

Som en lång orm ålade vi oss fram i mörkret. Bitvis var det så trångt att vi nästan måste hålla andan för att ta oss igenom nästa passage. Vi var tacksamma för hjälm och skyddsoverall.

Väl framme vid vändpunkten, den största grottan, stannade vi och tog igen oss en stund. Vi konstaterade att vi var väl tajmade med vad som är inne just nu: äventyr. Exotiska resmål på andra kontinenter. Djuphavsfiske och viltsafari. Bergsklättring och fallskärmshoppning. Och grottutforskning.

Det är klart att människan har ett behov av äventyr. Det är djupt rotat och definitivt inget nytt. Även om det tar sig nya uttryck i varje ny generation. Det handlar om vår inneboende iver att upptäcka och erövra nya områden. Om vår lust att bemästra det nya, genomföra det drömda, besegra det svåra. Helt enkelt om vår drift att uppleva livet ännu starkare i all dess utmanande rikedom och mångfald.

Det gäller också livet med Gud. Det går utmärkt att se det kristna livet just som ett äventyr. Bibeln är rik på den sortens dramatik som lockar och fascinerar läsaren till att själv längta efter att få vara med.

Djupast sett är själva överlåtelsen av våra liv till Jesus Kristus ett äventyr. Att som en gåva av honom få en helt ny dimension i livet, den andliga. Att bli sänd av honom ut i världen som hans representant.

Äventyret kan innebära att få vara med om oväntade händelser, till exempel att få se helt nya dörrar öppnas av Gud till helt nya möjligheter. Att få vara med om gudomliga under och bönesvar. Att få utföra spännande uppgifter för Herren. Att få föra en människa till tro.

Jesu första lärjungar verkar ha känt utmaningen som låg i luften när han kallade dem. De var beredda att göra stora uppoffringar för det nya som de insåg var på väg. Lärjungaskapet var tilldragande. Bröderna Jakob och Johannes var till och med beredda att lämna sin yrkeskarriär för det stora äventyret när Jesus kom. ”Han kallade på dem, och de lämnade sin far Sebedaios och hans folk i båten och följde efter honom” (Mark 1:20).

Lärjungarna satsade helhjärtat när Jesus kallade dem. Och de blev inte besvikna. Det de fick vara med om överträffade säkerligen alla deras förväntningar. Radikaliteten i budskapet fascinerade dem och deras entusiasm var stor. Livet ut.

Inte heller vi kommer att bli besvikna när vi väljer att helhjärtat följa Jesus. Vi kommer ständigt att vilja gå vidare i det äventyret.

Precis som i grottorna i Östergötlands urberg.

Bibelordet ”Jesus sade till dem: ’Kom och följ mig. Jag skall göra er till människofiskare’, och de lämnade genast sina nät och följde honom.” Mark 1:17-18.
Växa vidare Studera vidare i evangelierna vad lärjungarna fick vara med om i äventyret med Jesus. Var kan du se en fortsättning på ditt äventyr i livet med Gud? Ta ett konkret steg vidare i något område tillsammans med Herren.

Om bokenInledning Innehåll Textavsnitt 1 Textavsnitt 2 Bildgalleri MP3-boke-bokBeställning